Bekijk de laatste updates over het coronavirus (COVID-19) Corona Update

Nieuws

Probleemloos praten, lachen en eten?

Een klikgebit is dé oplossing

Een kunstgebit is de ideale optie voor iedereen die (weinig of) geen tanden meer heeft en weer wil genieten van een compleet gebit. Een goed kunstgebit is immers niet alleen functioneel, maar ook esthetisch gezien erg mooi. Heeft u echter te weinig kaakbot voor een gewoon kunstgebit, dan kan een klikgebit dé oplossing zijn. Maar wat is nu in feite een klikgebit?… en hoe gaat de gehele behandeling in zijn werk? Tandarts Christel Elders van Tandartspraktijk Elders legt het u graag uit.

“Wij zien in onze praktijk vaak dat mensen nog een beetje terughoudend zijn over het klikgebit. Dit komt door onwetendheid, maar vooral omdat men verwacht dat het een hele ingreep is. Geheel onterecht”, verklaard Elders. “Het plaatsen van een klikgebit is een betrekkelijk eenvoudig traject mits uitgevoerd door vakbekwame mensen als een ervaren tandarts en de kaakchirurg.”

Voor wie is een klikgebit geschikt?

Na de verwijdering van tanden of kiezen, zal de kaak op deze plaatsen gaan slinken. Dit proces (resorptie) zal de eerste maanden na het trekken snel kunnen verlopen, waarna de snelheid over het algemeen na ongeveer een jaar naar een lager niveau zal afnemen. Uitneembare voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een (gedeeltelijk) kunstgebit, welke op het tandvlees drukken zullen het slinken versnellen! Uw gebit gaat hierdoor al snel losser zitten. Pijn en ongemak tijdens het eten of een ingevallen mond zijn dan de meest voorkomende klachten. Afhankelijk van de aard van deze klachten zal in eerste instantie een zogenaamde voering in het kunstgebit geplaatst worden. Zit een kunstgebit echt te los en is er te weinig kaakbot over, dan kan een klikgebit de uitkomst bieden.

Wat is een klikgebit?

Het klikgebit is een kunstgebit welke vastklikt aan twee (of meer) implantaten die geplaatst zijn in de onderkaak. De implantaten worden - middels een vrijwel pijnloze behandeling - door een kaakchirurg geplaatst en uw huidige gebit wordt aangepast. Vervolgens moet er zo’n twee à drie maanden gewacht worden. Men functioneert dan nog met de aangepaste bestaande prothese. Daarna kan de tandarts het klikgebit kan maken en plaatsen. Bij Tandartspraktijk Elders duurt dat dan een week.

“Het klikgebit biedt uiteindelijk veel meer stevigheid en houvast dan een regulier kunstgebit en is voor u als drager makkelijk uitneembaar, om het bijvoorbeeld te reinigen” aldus tandarts Elders. “Ongemak, pijn en onzekerheid over een loszittend gebit behoren dan ook voorgoed tot het verleden.”

Het stappenplan

Na het mondonderzoek, welke wordt uitgevoerd door tandarts Elders, zal u worden doorverwezen naar een specialist. Deze bekijkt vervolgens of het plaatsen van implantaten mogelijk is en zal een aanvraag doen bij uw verzekering. Tandarts Elders verwijst bijna altijd naar een kaakchirurg. “Door met specialisten samen te werken is het slagingspercentage daar meer dan 99%. Tevens zijn in het ziekenhuis de meest steriele omstandigheden te creëren, wat in een gewone tandartspraktijk vrijwel niet mogelijk is. U bent dus in goede handen.”

Enkele maanden na het plaatsen van de implantaten wordt vervolgens uw nieuwe klikgebit gemaakt. Hiervoor worden vooraf diverse afdrukken en een foto gemaakt én kunt u aangeven hoe uw klikgebit er uit moet komen te zien qua kleur, vorm en model van de tanden. Naast een perfecte pasvorm en esthetiek wordt ook de beetbepaling (manier van dichtbijten) nauwkeurig onder de loep genomen. Hierna kan het klikgebit afgewerkt worden. Op de laatste afspraak wordt uw gebit geplaats en krijgt uuitleg over het onderhoud. Voor het klikgebit is het advies om deze jaarlijks te laten controleren.

Het klikgebit-stappenplan:

Stap 1

De tandarts zal een mondonderzoek doen om te kijken of er geen afwijkingen waarneembaar zijn in de mond. Tevens wordt er beoordeeld of er daadwerkelijk te weinig kaakbot over is voor een normaal kunstgebit. Immers een slecht passende prothese kan ook de oorzaak zijn van diverse klachten.

Stap 2

Na doorverwijzing naar een implantoloog (kaakchirurg) zal deze bekijken of het plaatsen van implantaten mogelijk is én een aanvraag doen bij uw verzekering. Elders verwijst bijna altijd naar een kaakchirurg. “Door met specialisten samen te werken is het slagingspercentage daar meer dan 99%. Hierbij zijn in het ziekenhuis de meest steriele omstandigheden, wat in een gewone tandartspraktijk vrijwel niet mogelijk is. U bent dus in goede handen.”

Stap 3

Na een lokale verdoving wordt een klein stukje tandvlees verwijderd en wordt een gaatje geboord waarna het implantaat in de kaak wordt geschroefd. Uw huidige kunstgebit wordt aangepast op de implantaten en dient als tijdelijke oplossing. De totale ingreep duurt slechts een half uur. De kaakchirurg zal nog een nacontrole doen en zal een datum meegeven vanaf wanneer het klikgebit gemaakt kan gaan worden.

Stap 4

  • De vervaardiging van het klikgebit wordt vervolgens door de tandarts gedaan. Hiervoor worden afdrukken gemaakt van uw mond en ook van uw huidige kunstgebit. U kunt hierbij aangeven hoe u uw nieuwe prothese gemaakt wilt hebben qua kleur, vorm en model van de tanden.
  • Definitieve afdrukken worden gemaakt met speciale afdruklepels om een zo nauwkeurig mogelijke kopie van de kaak en de implantaten te maken. Er komen zogenaamde afdrukstiften op de implantaten en op een röntgenfoto wordt bekeken of deze goed zitten.
  • De manier van bijten – ofwel de beetbepaling – wordt vervolgens vastgelegd. Hierbij worden ook altijd alle bewegingen die de onderkaak kan maken bepaald. Dit om met het kauwen en functioneren een zo perfect mogelijk zittend klikgebit te kunnen vervaardigen.
  • Passen van een proefopstelling. Het bijna klare klikgebit passen we altijd even om te kijken of het goed past en of de esthetiek naar wens is. Bent u tevreden, dan wordt het klikgebit definitief geperst en afgewerkt.
  • Na het plaatsen van uw nieuwe klikgebit krijgt u uitgebreid uitleg over het onderhoud.

Mocht u meer willen weten dan kunt contact opnemen met:

Tandartspraktijk Elders: 0572 – 355 878

terug naar nieuwsoverzicht >>